Stenestad kyrka, uppförd på öfversta höjden av Södra Åsen, har en ibland de herrligaste belägenheter, som kan väljas för ett Herrans tempel.”Så skrev professor Carl Georg Brunius år 1844, en beskrivning som än idag passar in på Skånes högst belägna kyrka, 188 meter över havet.Stenestad kyrka är byggd under romansk tid d v s 1100-talet, och spår av två romanska fönster finns ovanför valven vilka kan ses i putsen på kyrkans utsida. Kyrkan bestod ursprungligen av långhus, kor och absid.
Det fanns då inget torn utan klockstapeln var uppförd på kyrkogården. Trots vissa förändringar har kyrkan fått behålla sin ursprungliga form. Valvslagning skedde på 1400-talet. Dessförinnan hade kyrkan ett plant innertak av trä. Två av valven är s k korsvalv, det tredje, Stjärnvalvet, i östra delen av långhuset är unikt. Det är, enligt arkitekt Eiler Graebe, det enda sådant valv på svenska fastlandet. Endast på Gotland skall det finnas ett liknande. Tornet från 1848 är en skapelse av den kände och tidigare citerade kyrkoarkitekten professor C G Brunius ifrån Lund. Då tornet byggdes revs det gamla vapenhuset som fanns på södra sidan.
Även korvägg, altarskrank, kors och predikstol är hans verk.
Tidigare altarskåp (troligen från 1650), predikstol och inredning har försvunnit. Krokarna, som syns i valvet ovanför predikstolen, var fästpunkter för den gamla predikstolens krona. Bänkinredningen har senast förnyats 1934.
Dopfunten,vilken är från medeltiden, är huggen i sandsten. Dopfatet av mässing är från 1500-talet och tillverkat i München. Orgeln är byggd 1930 av Mårtensson Lund. 1973 restaurerades kyrkan och bl a ommålades hela inredningen, altarkorset återställdes i överensstämmelse med Brunius förslag och nya ljusstakar med tillhörande blomvaser anskaffades till altaret. De sjuarmade ljusstakarna i korfönstren har tidigare varit placerade på altaret. Korväggen är unik och får därför ej döljas av någon altartavla, därför har istället predikstolen och bänkdörrarna fått utsmyckningar och för dessa svarade konstnärinnan Stina Hofström från Åkarp, som bl a inspirerats av psalmerna: ”Det är en ros utspungen” och ”Den blomstertid nu kommer” samt Bergspredikan. Den järnbeslagna fattigbössan i vapenhuset hade ursprungligen tre olika lås, ett för pastorn samt ett för respektive kyrkovärd. Församlingen äger tre kyrkklockor varav två är i bruk. Båda är gjutna vid Ohlssons klockgjuteri i Ystad. Den lilla, som väger 500 kg gjöts 1941 och den större (800 kg) gjöts 1961. Den äldsta, sedan 1942 placerad på en sockel vid långhusets nedre vägg, bär följande inskription: ”Anno 1496 blef jag första gången gjuten, 1660 blef jag remnad, 1754 hafva Stenestads innevånare med deras egen bekostnad låtit mig omgjuta.. Varföre Gud dem Välsigne”. Klockan är gjuten av Andreas Wetterholz, Malmö. Källa: Stenestad.com |