Våga fråga


För lite ungefär 4 år sedan sedan beslutade jag mig för att ta fatt i en ana som legat till sig en tid (läs år).
Det var Ingeborg Persdotter född 1822-12-08, och jag kunde inte se vad det stod för födelseförsamling hon var född i de bilder (genline och svar), så jag tog ett enmånads abonemang på AD-online.
Till min stora förvåning kunde jag nu se var hon var född, i L.Köpinge, och efter en titt i Rosenberg kunde jag konstatera att detta låg i Stora Köpinge (förvånande eller).
Efter denna upptäckt gick allt som en dans och jag var plötsligt ytterligare två generationer längre bak.
Men här tog det stopp, Ingeborgs morfar, Skomakaren Christoffer Jacobsson hittade jag i husförhörslängderna som född i Baldringe (M), 1774-12-24, men jag kunde inte hitta han i födelseboken.
Dock fanns det en Christoffer född 1874-07-31 med fader Jacob Christoffersson, kunde detta vara fadern till Christoffer.
Men nästan ett halvt år fel från husförhörsboken, det hade jag aldrig sett förut.
Jag tvivlade på att detta var rätt.

Nu är jag som sådan att kan jag inte hitta det själv, så får det vara så.
Visserligen har jag bett om läshjälp ett fåtal gånger, men det är ju inte samma sak.
Alla som hört av sig till mig och frågat om släkten har jag utan att blinka hjälpt, men att be om hjälp själv, nej där går gränsen.
Efter mycket velande bestämde jag mig för att slänga ut frågan på Scangen ( http://www.scangen.se ) och se om någon kunde hjälpa mig.
Jag trodde inte så mycket på att det skulle finnas någon som forskade just på denna ana, då det faktiskt var rätt så långt tillbaka i tiden.

Döm om min förvåning när det damp ner ett svar dagen efter, kunde detta vara sant.
Sagt och gjort jag skickade ett mail till den bärmhärtige samariten som hade svarat på mitt inlägg, och fick bekräftat mina misstankar, det var min ana som jag hittat.
Jag fick mycket mer och nu har jag även fått ett par generationer ättlingar till min ana Christoffer Jacobsson och hans hustru.

Jag är evinnerligt tacksam till min barmhärtige samarit för att han kom till min hjälp.

Summa summarum är att det finns släktforskare där ute som mer än gärna delar med sig och hjälper andra.

Lämna en kommentar